Czy deski podłogowe do kuchni to dobry pomysł?

Czy deski podłogowe do kuchni to dobry pomysł?

Drewniana podłoga to marzenie wielu osób, które aktualnie zastanawiają się nad tym, w jaki sposób wykończyć swoje wnętrza. Bardzo często pojawia się pytanie, czy drewniane deski są odpowiednim materiałem na podłogę w kuchni. Warto zatem dowiedzieć się, jakie gatunki drewna są dedykowane do takich wnętrz, a także, na jakie parametry powinniśmy zwracać uwagę.

Rodzaje desek podłogowych do kuchni?

Wybierając drewnianą podłogę do kuchni, musimy liczyć się z tym, iż jest to wnętrze, w którym okładzina może być narażona na wiele niekorzystnych czynników. Upadki naczyń, rozbite szkło, rozrzucone jedzenie, czy też plamy tłuszczu, to tylko jedne z wielu rzeczy, które zdarzają się w każdej kuchni.

Wybierając deski podłogowe, powinniśmy skupić się na wytrzymałych gatunkach drewna, do których zaliczają się krajowe gatunki liściaste oraz egzotyczne. Tutaj warto wspomnieć o podłogach wykonanych z jesionu, dębu, czy też klonu. Jeżeli zdecydujemy się na deski wykonane z drewna egzotycznego, to warto wziąć tutaj pod uwagę takie gatunki jak merbau, jatoba, czy też sapella.

Na co zwracać uwagę przy wyborze drewnianej podłogi?

Jednym z elementów, na który zwracamy uwagę, to sposób impregnacji. Do wyboru mamy deski lakierowane lub olejowane. Zatem na pewno będziemy chcieli poznać odpowiedź na pytanie, który rodzaj desek będzie najlepszy dla kuchni. Należy mieć na uwadze, iż zarówno deski olejowane, jak i również lakierowane mają swoje zalety i słabsze strony.

Poznajmy najważniejsze cechy desek olejowanych i lakierowanych, aby móc podjąć właściwą decyzję:

  • Deski lakierowane – wyróżniają się tym, iż ich powierzchnia pokryta jest lakierem, która nie wnika w głąb struktury drewna. Warstwa lakieru jest odporniejsza na uszkodzenia, jednak w pewnym momencie się ściera, przez co potrzebne jest szlifowanie i ponowne lakierowanie podłogi przynajmniej raz na kilka lat. Dodatkowo lakierowane deski szybciej się kurzą, ale ich czyszczenie jest o wiele łatwiejsze w porównaniu do desek olejowanych.
  • Deski olejowane – w tym przypadku deski są impregnowane przy pomocy naturalnych olejów przenikających w głąb struktury drewna. To powoduje, że deski są bardziej narażone na zabrudzenia. Jednak deski olejowane dzięki regularnej impregnacji, po kilku latach zaczynają zyskiwać na trwałości, dlatego na pewno jest to rozwiązanie dla cierpliwych.

Jak dbać o deski podłogowe w kuchni?

Chcąc zachować wysoką estetykę, naturalne rysy, a także idealny koloryt drewnianej podłogi, powinniśmy pamiętać o regularnej pielęgnacji. Już wiemy, iż bez względu na to, czy zdecydujemy się na deski olejowane, czy też lakierowane, musimy dbać o ich regularną impregnację. Jednak ważne jest także to, czym na co dzień będziemy mogli ją czyścić w przypadku różnych zabrudzeń.

W tym celu zaleca się użycie specjalnych środków do czyszczenia podłóg drewnianych. Takie preparaty są nie tylko całkowicie bezpieczne, ale jednocześnie systematycznie delikatnie konserwują drewniane nawierzchnie. Natomiast na pewno powinniśmy używać pozostałych środków do mycia podłóg, w tym silnych detergentów, które mogłyby przynieść odwrotny skutek w postaci, chociażby odbarwionych desek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Parkiety i podłogi drewniane