Z jakiego drewna wykonać podłogę w kuchni?

Jeszcze do niedawna w naszych kuchniach królowały ceramiczne płytki i elastyczne wykładziny. W ostatnich latach zaobserwować możemy jednak wielki powrót podłóg drewnianych. Które z nich najlepiej sprawdzą się w takim pomieszczeniu?

Kuchnia – przestrzeń wymagająca

Podłoga w kuchni każdego dnia narażona jest na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, zalanie czy zaplamienie. W związku z tym, musi być ona odporna na wgniecenia, ścieranie oraz łatwa w utrzymaniu w czystości. Mimo, że drewno jest materiałem trwałym, nie przepada za wilgocią i płynami – na skutek ich działania może się wypaczyć, wgnieść czy ulec przebarwieniu. W związku z tym, należy zainwestować w produkt najwyższej jakości, który zostanie odpowiednio zabezpieczony, dzięki czemu posłuży nam przez wiele lat.

Lite drewno na podłogę w kuchni to przeważnie klepki tradycyjne, mozaika, bruk drewniany, parkiet przemysłowy (małe, układane na sztorc deszczółki) oraz deski. W Warszawie, deski podłogowe do kuchni i nie tylko, ma w swojej ofercie między innymi firma Vip Parkiet. Jej eksperci są zgodni, że w opisywanym pomieszczeniu najlepiej sprawdzą się podłogi z drewna drzew liściastych, jak jesion, dąb czerwony lub buk.

Podłoga kuchenna z desek warstwowych

Dobrym rozwiązaniem do kuchni są deski trójwarstwowe, które dzięki swojej unikalnej konstrukcji nie rozwarstwiają się. Specjaliści z firmy Vip Parkiet polecają do tego celu model Chapel Parket Bruce, który idealnie imituje jasny parkiet dębowy. Jego wygląd i wykończenie daje niemalże nieograniczone możliwości aranżacyjne i może zostać ułożony na kilka różnych sposobów – zarówno w klasyczny wzór deski, jak i w jodełkę klasyczną czy francuską.

Podłoga w kuchni z paneli laminowanych

Na podłodze w kuchni ułożyć można również panele laminowane. To gotowa podłoga, która po montażu nie wymaga cyklinowania czy lakierowania. W salonach marki Vip Parkiet zaopatrzyć można się między innymi w panele marki Parador, które cechują się dobrą klasą ścieralności, wysoką funkcjonalnością i stosunkowo niską ceną.